2018-01-27 Digitala bilder och gamla fotografier

Årets första möte i Tranås/Ydre släktforskarförening hölls lördagen den 26 januari. Dagens tema blev bilder och digitalisering. Föreningen visade upp några av de gamla album vi fått som gåva. Dessa gamla bilder är en skatt på många sätt. Även om bilderna i många fall är privata och vi inte känner igen personerna eller känner oss berörda av bilderna har de betydelse för de miljöer och den historia de visar. Tänk bara som ett exempel vad de gamla grottmålningarna gav framtida generationer kunskap om den tid då de skapades och de människor som levde då.

Lars Karlsson ordnade en utställning med bilder från Tranås och Hembygdsföreningen bidrog med material. Här var igenkänningen större och det blev en del diskussion om vem som var på bild och de minnen som lockades fram.

Dagens stora programpunkt var annars föredraget av Hans Bjernevik med titeln ”Digitala bilder i släktforskningen”. Hans som har en lång erfarenhet inom foto och bild gav oss många råd om hur vi kan tänka och vad vi bör undvika för att lyckas med att bevara bilder inför framtiden. Hans stora kunnighet inom området uppskattades och det blev en hel del frågor.

Han avslutade med en extra föreläsning om upphovsrätt som fick oss att tänka till lite om hur vi hanterar och respekterar den med rätt till bilden. Sedan visade han oss också lite om hur vi kan hantera och utforska kartor med hjälp av Disgen och lantmäteriet.

Sammantaget blev det en lyckad dag. Ett trettiotal personer lyssnade på Hans Bjerneviks föredrag och utställningen lockade ytterligare några besökare. Under dagen serverades gott fika av fikagruppen.


Bilder Kerstin Bjernevik & Torbjörn Aronsson