Övriga kartor

Historiska kartor, och moderna kartor, kan vara till stor hjälp för en släktforskare. Man kan hitta var släkten levt, har de bott på en gård så finns det stor chans att gården finns kvar, ett torp kan också finnas kvar och finns det inte kvar så finns i de flesta fall rester kvar av bebyggelsen. Man kan även följa utvecklingen från landsbygd till stad. En mycket stor del av de historiska kartorna i Sverige är digitaliserade och kan hittas på några olika ställen.

LantmäterietRiksarkivetÖvriga kartor

Förutom Lantmäteriet och Riksarkivet så kan man hitta inscannade historiska kartor på en mängd ställen, och självklart kan man även använda moderna tjänster för att söka efter information. Lite länkar till kartor nedan.

Stockholms universitetsbibliotek
Här finns en samling av ekonomiska kartor, järnvägskartor m.m.
https://kartavdelningen.sub.su.se/kartrummet/

SCB
Här kan man söka efter Sveriges indelningar, kommuner, församlingar, småorter m.m.
https://geodata.scb.se/reginawebmap/main/webapp/

Memmingsforskarna
Här finns sockenkartor över hela Sverige uppdelat på hur länen såg ut 1890. Mycket bra om man vill ha reda på angränsande socknar till den socken man forskar i.
https://memmingsforskarna.se/hur-slaktforskar-man/sockenkartor/

Eniro
På Eniros kartjänst kan man välja historiska flygfoton
https://kartor.eniro.se/

Klicka på Flygfoto m.m. på höger sida av websidan och välj sedan Historiska flygfoton. Man får då en delad vy där man ser både nutid och en äldre bild och kan se vad som förändrats. Man kan dra och zooma i denna bild.

Kartbild.com
Detta är en liknande tjänst som Eniro men med fler alternativa kartor
https://kartbild.com/#14/58.0368/14.9866/0x4

Lantmäteriet – Riksarkivet – Övriga kartor