DNA-forskning

Kort vägledning inför DNA-testning

Intresset för att använda DNA i släktforskningen ökar idag kraftigt. Men det är några saker som det vara bra att tänka på innan man skrider till verket.

I många fall kan DNA vara ett användbart hjälpmedel i släktforskningen, men det ersätter inte den traditionella forskningen i kyrkböcker och liknande. Att analysera DNA utan annan forskning ger inget, men det kan vara ett värdefullt komplement i den vanliga släktforskningen, t ex när man stöter på hinder.

DNA berättar alltid sanningen, vilket innebär att man måste vara beredd på oväntade upptäckter, som t ex ”pappa är inte min pappa”, andra rötter än man trott, nya okända halvsyskon osv. Samtidigt ger DNA just möjlighet att hitta okänd fader, hitta andra okända levande släktingar samt en möjlighet att verifiera den vanliga släktforskningen man gjort.

Det vanliga testet för att hitta både kvinnliga och manliga släktingar kallas autosomalt och de tre största bolagen som utför dessa är Ancestry, MyHeritage och FamilyTreeDNA (FTDNA). Christer Carmevik har gjort en mycket bra och detaljerad jämförelse mellan de olika bolagen, vilken du kan se här nedan.

Jämförelse mellan de olika bolagen

För att komma undan så billigt som möjligt är det bäst att göra testet hos Ancestry och sedan föra över testresultatet till de två andra bolagen. Man betalar för testet hos Ancestry (engångskostnad) men behöver inte ha något löpande abonnemang där. Hos MyHeritage bör man köpa ett verktyg (engångskostnad på ett par hundra) men inte ta löpande abonnemang vilket är förbundet med en större kostnad. Hos FTDNA kan man se DNA-resultaten utan verktyg eller abonnemang. På det här sättet kan man DNA-släktforska i de tre bolagen för en inte så hög engångskostnad. Om du är medlem i vår släktforskarförening får du rabatt hos Ancestry och betalar med frakt 79 Euro för testet. Beställ då test-kitet via den här länken:

https://www.ancestry.se/s121304/t46793/rd.ashx

Fundera gärna igenom vad som är ditt syfte med DNA-testning, så är du bättre förberedd att ta dig an testresultatet. Prata med andra som håller på med DNA och få lite tips. Ta också del av de tips som finns på Släktforskarförbundets hemsida

https://www.rotter.se/faktabanken/dna-rotter

Lycka till med din DNA-släktforskning!