Aktiviteter

Program hösten 2022

Kyrkogårdsvandring med mera i Linderås
Lördagen den 24 September kl 14:00
Weimar Sjöstedt tar oss med på en vandring på Linderås kyrkogård och berättar i församlingshemmet därefter om kyrkbyn. Ta med egen kaffekorg.
Samling vid Parkhallens parkering kl 13:30 för samåkning, alternativt kl 14:00 vid Linderås kyrka.

Berättarkväll
Torsdagen den 20 oktober kl. 18.30
Vi får lyssna till två intressanta berättelser. Anna Tengwall berättar om sina amerikanska släktingars besök i våra trakter under sommaren och upplevelserna tillsammans med dom. Lars-Erik Strand inviger oss i den kända konstnärsfamiljen Ekwalls liv på Romanö. Kaffeservering.
Plats: föreningslokalen, Storgatan 50 i Tranås

Arkivens Dag – Myter och mysterier Lördagen 12 november
Föreningslokalen, Storgatan 50 i Tranås, klockan 10-14:
Öppet hus, ta del av våra arkiv och databaser. Klockan 11.00 berättar några medlemmar i föreningen om hur man löst olika mysterier med hjälp av arkivforskning, bland annat en okänd fader och mannen som alla trodde emigrerat. Kaffeservering.

Biblioteket i Österbymo, klockan 10-15:
Även här berättar några medlemmar i föreningen om hur man löst olika mysterier i forskningen. Vi visar vår utställning ”Demokratin 100 år” och erbjuder den som önskar introduktion i släktforskning. Kommunens arkiv är öppet under dagen. Ytterligare föredrag planeras. Detaljerat program för dagen i Österbymo kommer att finnas i mail-utskick och på föreningens hemsida.

Adventskaffe
Fredagen den 25 november kl. 18.30
Vi bjuds på underhållning av några personer som spelar det gamla instrumentet psalmodikon, kaffe med skinkmacka, lotteri och trevlig samvaro. Pris: 50 kronor.

Anmälan senast 22/11 till Lasse Karlsson tel. 072-321 61 59.
Plats: Gillestugan i Tranås (mittemot Folkets Park).

Släktforskningens Dag
Lördagen den 21 januari 2023, kl. 10-14
Vi har öppet hus för alla intresserade. Klockan 11.00 Hans Egeskog berättar om boken ”Blåvik: vem bodde var – från 1500-talet till 1950-talet” som han skrivit tillsammans med Per-Anders Lundh. Han går igenom bakgrunden till den och hur deras forskning gått till. Kaffeservering.
Plats: föreningslokalen, Storgatan 50 i Tranås

Föredrag med Fredrik Mejster
Lördagen den 25 februari 2023, kl.14.00
Fredrik som vi lyssnat på under ett par digitala mötet under pandemin får vi nu träffa i verkligheten. Han kommer bland annat att berätta om arbetet med programmet ”Genjägarna” som presenteras på sidan 13. Information om lokal och andra detaljer kommer på hemsidan, i mail och i nästa medlemsblad.

DIGITALA MÖTEN

Kom igång med DNA-släktforskning

Måndagen den 10 oktober klockan 18.30
Christer Carmevik går igenom att sätta mål för DNA-forskningen, tillvägagångssätt, val av testbolag med mera. Förbered gärna frågor som deltagare.

Emigrantforskning
Onsdagen den 16 november klockan 18.30
Lena Ringbrant Ekelund pratar om emigrantforskning och hur emigranter hittas i USA. Hon berättar också hur man navigerar i olika amerikanska tidningar.

Släktforskarföreningens digitala möten genomförs i programmet ZOOM. Om du är osäker på hur det fungerar kan du höra av dig till någon i styrelsen för råd och hjälp. Hittills har vi planerat två föredrag under hösten. Vi kommer troligen att genomföra ytterligare digitala möten. Information om dessa kommer i våra mail-utskick och på hemsidan. För att delta på ett digitalt möte anmäler du dig till lassektranas@gmail.com senast två dagar innan mötet.

MEDLEMSÖPPET

Under hösten har vi medlemsöppet på tisdagar. Från 20 september till och med 5 december mellan kl 16:00 till 19:00. 

Som medlem har du möjlighet att ta del av allt som finns i vårt arkiv och använda datorerna i föreningslokalen på Storgatan 50 i Tranås. Föreningen har Arkiv Digital abonnemang på flera av datorerna. I vårt arkiv finns ett stort antal pärmar med avskrifter från socknarna i och kring Tranås, samt ett omfattande bibliotek med hembygdslitteratur och kartor. Passa på att träffa andra släktforskare för en pratstund. Fika finns för den som önskar.

________________________________________

Epostadresser efterlyses
Föreningen skickar regelbundet ett informationsmail till medlemmar i Tranås Ydre släktforskarförening. Det skickas till de drygt 250 medlemmar där vi har en epost-adress. Om du inte får detta utskick så meddela din epost-adress till webmaster@tranasydre.se  Vi vill förstås att så många som möjligt får detta.

remsafoto