Aktiviteter

Program våren 2022

Passa på att lyssna till Fredrik Mejster som berättar om hur man forskar efter sina släktingar som emigrerat, lördag 15/1 klockan 11.00.

Fredrik, som är en mycket kunnig släktforskare har bland annat ansvarat för efterforskningarna i TV-programmet ”Allt för Sverige”. Han ger oss här många nyttiga tips om hur emigrationsforskningen går till. Fredrik höll förra våren ett mycket uppskattat digitalt föredrag hos oss. Nu har du chansen igen! Kostnadsfritt för medlemmar i föreningen. (50:- för övriga) Anmälan senast 14 januari till lassektranas@gmail.com . Mötet genomförs i programmet Zoom.

Kvinnliga slaktaren Carolina Wilhelmina Josephina
Lördagen den 26 februari kl. 14.00
Den kände släktforskarprofilen Ted Rosvall tar oss med på en svindlande resa med den kvinnliga slaktaren i Motala, hans mormors mormor, och hennes exotiska förfäder i allsköns europeiska länder. Från bokbindare i Lyon via procentare i Amsterdam och ut och in i de danska palatsen.
Entré: 50:- Kaffe ingår.
Plats: föreningslokalen, Storgatan 50 i Tranås.

Nu startar vi Medlemsöppet igen på tisdagar.
Från 15 mars till och med 26 april mellan klockan 16.00 och 19.00.
Som medlem har du möjlighet att ta del av allt som finns i vårt arkiv och använda datorerna i föreningslokalen, Storgatan 50 i Tranås. Föreningen har Arkiv Digital-abonnemang på flera av
datorerna. I vårt arkiv finns ett stort antal pärmar med avskrifter från socknarna i och kring Tranås, samt ett omfattande bibliotek med hembygdslitteratur och kartor. Passa på att träffa andra släktforskare för en pratstund! Fika finns för den som önskar.

ÅRSMÖTE med Tranås/Ydre Släktforskarförening
Lördagen den 19 mars klockan 15.00 i föreningslokalen Storgatan 50, Tranås

  • Sedvanliga årsmötesförhandlingar enligt stadgarna.
  • Vi visar en bildkavalkad från Släktforskarföreningens verksamhet under flera årtionden. Du som varit med länge kommer att få gamla minnen återupplivade och du som är ny medlem får en bra inblick i föreningens aktiviteter.
  • Föreningen bjuder på kaffe.  Välkomna!

Verksamhets-berättelse | Dagordning årsmöte | Bokslut 2021

Släktforskningens dag med ”Släktens platser”
Lördagen den 9 april kl. 10.00 – 14.00
Vi gör ett nytt försök med Släktforskningens dag som fick ställas in i januari. Temat är ”Släktens platser” dvs de torp, gårdar och byar där förfäderna levat. Vi ger en inblick i hur man kan forska om platserna där släkten bott. Det är öppet hus samt föredrag både i Tranås och Österbymo.

Kl. 10.30 i Föreningslokalen, Tranås: Föredrag av Ove Rubensson som berättar om gårdar i Säby socken.
Kl. 10.30 på Biblioteket i Österbymo: Föredrag – Rune ”i Bäcken” Eriksson berättar om gårdarna i Sunds kyrkby.
Fri entré på båda platserna. Vi bjuder på kaffe.

Öppet i Tranås kommuns gamla arkiv
Torsdagen den 28 april kl. 17.00 – 20.00
Nu finns det chans igen att besöka Tranås kommuns gamla arkiv som fått nya lokaler. Passa på du som har rötter i Tranås-församlingarna eller i övrigt är intresserad av Tranås historia i slutet av 1800– och i början av 1900-talet. Vi finns där tillsammans med kommunens arkivarie och ger vägledning.
Plats: Storgatan 22 i Tranås

Utflykt till Ingatorp
Lördagen den 21 maj, samling klockan 10.00 i Tranås
Du är välkommen på vårens utflykt som går till Ingatorp. Vi guidas av Lennart Nilsson i Lantbruks- o motormuséet, tiondeboden (Sveriges äldsta), kyrkomuséet och givetvis i den vackra kyrkan. Om den gamla smedjan är öppen kommer vi även att besöka den.
Ta med egen kaffekorg för en fika mellan muséebesöken. Efteråt finns det möjlighet för den som önskar, att ta en bit mat i Ingatorp.

Samling vid Parkhallens parkering i Tranås klockan 10.00 för sam-åkning. Ni som bor utmed vägen åker direkt eller ansluter på vägen dit. Anmälan till Tom Wallberg tel. 070-587 27 49 eller tom.wallberg@hotmail.se senast 18 maj.

Digitala forskarcafé

På de digitala forskarcafé vi genomförde under förra året deltog flera medlemmar och vi hade givande diskussioner och erfarenhetsutbyten. Eftersom vi fortfarande begränsas av Corona så ordnar vi nu några nya träffar. Det handlar alltså om diskussionsmöten där alla kan bidra med tankar och idéer. Både du som nybörjare och du som är en ”gammal” forskarräv är välkommen! Vid ett par av mötena har vi ett tema, men vi tar upp även andra frågor och funderingar inom släktforskningen. Skriv in följande dagar i almanackan!

Torsdagen 27 januari. Tema: soldatforskning.
Onsdagen 16 februari. Vi pratar om allt möjligt.
Tisdagen 1 mars. Tema: Vad hittar man i Riksarkivets digitala forskarsal (Svar).

Mötena genomförs via programmet Zoom och vi håller på mellan klockan 18.30 och 20.00. Anmäl dig senast klockan 12.00 samma dag som mötet, till lassektranas@gmail.com

Du som inte tidigare deltagit i ett digitalt möte och som känner dig osäker, slå gärna en signal till någon i styrelsen så får du lite råd och information.

________________________________________

Epostadresser efterlyses
Föreningen skickar regelbundet ett informationsmail till medlemmar i Tranås Ydre släktforskarförening. Det skickas till de drygt 250 medlemmar där vi har en epost-adress. Om du inte får detta utskick så meddela din epost-adress till webmaster@tranasydre.se  Vi vill förstås att så många som möjligt får detta.

remsafoto