Aktiviteter

Program våren 2023

Släktforskningens Dag
Lördagen den 21 januari 2023, kl. 10-14
Vi har öppet hus för alla intresserade. Klockan 11.00 Hans Egeskog berättar om boken ”Blåvik: vem bodde var – från 1500-talet till 1950-talet” som han skrivit tillsammans med Per-Anders Lundh. Han går igenom bakgrunden till den och hur deras forskning gått till. Kaffeservering.
Plats: föreningslokalen, Storgatan 50 i Tranås

Bouppteckningar – en guldgruva för Släktforskare
Lördagen 4 februari klockan 11.00-13.30
Du får lära dig hur man använder bouppteckningar och var man hittar dom.
Plats: Biblioteket i Österbymo. Max 25 deltagare. Kostnadsfritt.
Anmälan senast 2 februari till Gerd Brisfjord Karlsson gerdbk@yahoo.se

Föredrag med Fredrik Mejster
Lördagen den 25 februari 2023, kl.14.00 i Tranås Stadshus
Fredrik som vi lyssnat på under ett par digitala mötet under pandemin får vi nu träffa i verkligheten. Han kommer bland annat att berätta om arbetet med programmet ”Genjägarna” som nyligens sänts i SVT, kan fortfarande ses på SVT Play. Entré: 50 kr Biljetter kan köpas hos Släktforskarföreningen från mitten av januari.

Bilder från denna dag

ÅRSMÖTE med Tranås/Ydre Släktforskarförening
Lördagen den 25 mars klockan 15.00

  • Årsmötesförhandlingar.
  • Föredrag med Ann-Sofie Johansson från Boxholm om dialekter och språkbruk. Vi får veta mer om Östgötskan och vår lokala dialekt. Ann-Sofie berättar också om varför vi säger som vi gör (idiomatiska uttryck).
  • Föreningen bjuder på kaffe. Mer info finns i medlemsbladet.
  • Plats: föreningslokalen, Storgatan 50 i Tranås
  • Verksamhetsberättelse för 2022

Föredrag om Historiska kartor, digitalt möte
Onsdagen 5 april klockan 18.30
Lena Ringbrandt Ekelund berättar hur historiska kartor kan användas i släktforskningen. Vi får veta hur man hittar de digitala kartorna hos främst Lantmäteriet, men också hos Riksarkivet och Kartrummet i Stockholm. Mötet sker digitalt via ZOOM.
Anmälan senast 4 april till lassektranas@gmail.com

Berättarkväll
Torsdagen 13 april klockan 18.30
Vi får lyssna till några föreningsmedlemmar som gjort spännande upptäckter i sin släktforskning. Kaffeservering.
Plats: Föreningslokalen, Storgatan 50 i Tranås

Endagskurs – DNA i släktforskningen
Lördagen 22 april klockan 10.00 – 13.00
Tranåsbördige Christer Carmevik ger oss en grundlig genomgång av hur man använder DNA i släktforskningen. Vi får lära oss tillvägagångssätt; hur man bör tänka vid val av testbolag och till vilka bolag det är lämpligt att föra över resultatet.
Vi får också en genomgång av de olika hjälpmedel som finns som WATO, DNAPainter m fl. Christer ger oss också en inblick i hur man söker efter en okänd fader med hjälp av DNA. Vi tittar också praktiskt på hur man tyder sitt testresultat. Ta gärna upp frågor som du själv stött på.

Pris: 50:- för dig som medlem (80:- för övriga). Kaffe ingår.
Anmälan senast 20/4 till lassektranas@gmail.com

Den gamla festplatsen Jumpalund
Torsdagen 27 april klockan 17.00 i Österbymo
(OBS! ändrad dag och tid)

Gerd Brisfjord Karlsson berättar om den gamla dansbanan Jumpalund i Norra Vi och delar med sig av minnen och stämningar från den tiden. Ett arrangemang under ”Dansens vecka” i Östergötland. OBS! Plats: Biblioteket i Österbymo

Utflykt till Malexander
Lördagen den 20 maj klockan 10.00
Kunniga medlemmar i Malexander Hembygdsförening guidar oss i Hembygdsgården Södra Sand, Kyrkan och Muséet. Vi får uppleva hur man levde och verkade förr i bygden.
Pris: 50:-. Ta med egen kaffekorg. Efter guidningen kan den som önskar få en bit mat på restaurang Svärdshuset i Malexander. Anmälan senast 13/5 till Lasse Karlsson tel. 072-321 61 59. Vi samlas kl. 9.00 vid Parkhallens parkering i Tranås för samåkning.
(Ni som åker direkt ansluter klockan 10.00 vid kyrkan i Malexander)

Medlemsöppet under våren 2023
Under våren fortsätter vi med Medlemsöppet på tisdagar mellan klockan 16.00 och 19.00.
Vi startar 17 januari och håller på fram till 25 april.
Som medlem har du möjlighet att ta del av allt som finns i vårt arkiv och använda datorerna i föreningslokalen på Storgatan 50 i Tranås. Föreningen har Arkiv Digital-abonnemang på flera av datorerna. I vårt arkiv finns ett stort antal pärmar med avskrifter från socknarna i och kring Tranås, samt ett omfattande bibliotek med hembygdslitteratur och kartor. Passa på att träffa andra släktforskare för en pratstund! Fika finns för den som önskar.

________________________________________

Epostadresser efterlyses
Föreningen skickar regelbundet ett informationsmail till medlemmar i Tranås Ydre släktforskarförening. Det skickas till de drygt 250 medlemmar där vi har en epost-adress. Om du inte får detta utskick så meddela din epost-adress till webmaster@tranasydre.se  Vi vill förstås att så många som möjligt får detta.

remsafoto